World Wide Telescope

World Wide Telescope

Un program creat de Microsoft oferă acum pasionaţilor de astronomie o cale de a contempla Universul direct din faţa calculatorului. Acastă aplicaţie permite computerului să funcţioneze ca un telescop virtual, oferind o vastă gamă de imagini, captate atât de telescoapele spaţiale cât şi de cele de la sol.

Programul reuneşte un număr impresionant de arhive de date ale corpurilor cereşti, colectale cu ajutorul celor mai performante instrumente: telescopul spaţial Hubble, Chandra X-Ray Observatory, Sloan Digital Sky Survey (SDSS), şi Two Micron All Sky Survey (2MASS). Fiecare dintre aceste arhive conţine informaţii despre natura obiectelor cosmice, oferind acces liber publicului larg la o complexă bază de date astronomice. Deasemeni, vizualizarea poate fi făcută atât în spectrul luminii vizibile, cât şi în raze X sau infraroşu.

O altă facilitate o reprezintă redarea în 3-D a suprafeţei planetei Marte, cât şi a altor planete şi sateliţi din Sistemul Solar. Mai mult de 13 000  de imagini de înaltă rezoluţie sunt combinate pentru a oferi o experienţă realistă (ca în Google Earth). Tot odată programul mai conţine o mare varietate de tururi virtuale, create de astronomi, cosmologi şi profesori, de la observatoare sau universităţi, precum Alyssa Goodman de la Harvard sau Mike Gladders de la Universitatea din Chicago.

World Wide Telescope contribuie astfel la reducerea decalajului dintre cercetarea de ultimă oră şi educaţie, reprezentând un pas major în popularizarea ştiinţei. Programul poate fi descărcat de pe site-ul WWT.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: